Cinstirea sfinților

27.08.2015 14:50

La sfinti întâlnim si de la sfinti învatam râvna pentru cele sfinte si credinta, înfrânarea si rabdarea, viata aspra, postul si rugaciunea. De la ei primim îndemn pentru întoarcerea din ratacire. Noi mergem la locurile sfinte si la sfinti, la biserica, iar prin rugaciunile noastre si prin pelerinaje ne întări puterile și dorința de a duce o viată plina de credință.

 

Foto: chilia lui Daniil Sihastrul (sec. 15), un sfânt cuvios originar din jud. Radauţi, pe numele de mirean Dumitru. S-a calugarit la mânăstirea de pe lânga bis. Sf. Nicolae din Radauţi, luându-şi numele de David, pe care l-a schimbat în Daniil dupa ce a îmbracat schima cea mare la schitul Laura, unde a trait un timp. Iubind singuratatea, s-a retras într-o chilie lânga mânăstirea Putna, pe care şi-a sapat-o singur într-o stânca pe malul pârâului Viteul. Ultimele locuri unde a sihastrit sunt chilia şi paraclisul, pe care le-a sapat sub stânca numita Şoimul de lânga mânastirea Voroneţ, în pronaosul careia este îngropat. A fost vizitat adesea de Ştefan cel Mare pentru a-i cere sfaturi.

 

,,Sau nu stiti ca trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveti de la Dumnezeu si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu pret! Slaviti, dar, pe Dumnezeu în trupul vostru si în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.”

 

,,Îndrazneste, oare, cineva dintre voi, având vreo pâra împotriva altuia, sa se judece înaintea celor nedrepti și nu înaintea celor sfinti? Au nu stiti ca sfintii vor judeca lumea? Locurile, lucrurile, persoanele sacre sunt închinate lui Dumnezeu si apartin numai Lui.

Dumnezeu este sfântul lui Israel si al crestinilor si omul se poate împartasii din sfintenia Lui. ,,Am vazut pe Domnul stând pe un scaun înalt si maret si poalele hainelor Lui umpleau templul. Serafimi stateau înaintea Lui, fiecare având câte sase aripi: cu doua îsi acopereau fetele, cu doua picioarele, iar cu doua zburau Si strigau unul catre altul, zicând: "Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este tot pamântul de slava Lui!"

 

Inca de la facere Dumnezeu a facut posibila aceasta comuniune si asemanare, pentru ca Ziditorul ne-a modelat si ne-a daruit ca sa devenim sfinti.

 

"Vai mie, ca sunt pierdut! Sunt om cu buze spurcate si locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate. Si pe Domnul Savaot L-am vazut cu ochii mei!" Atunci unul dintre serafimi a zburat spre mine, având în mâna sa un carbune, pe care îl luase cu clestele de pe jertfelnic. Si l-a apropiat de gura mea si a zis: "Iata s-a atins de buzele tale si va sterge toate pacatele tale, si faradelegile tale le va curati". Si am auzit glasul Domnului care zicea: "Pe cine îl voi trimite si cine va merge pentru Noi?" Si am raspuns: "Iata-ma, trimite-ma pe mine!" Si El a zis: "Du-te si spune poporului acestuia: Cu auzul veti auzi si nu veti întelege si, uitându-va, va veti uita, dar nu veti vedea.

 

,,Fiti sfinti ca Eu Însumi sunt Sfânt”  siliți-va pentru a obtine, a cunoaste și a învăța ce însemna ardoarea, zelul, harnicia pentru pustnicie, viaţa de pustnic; sihastrie; schimnicie; ascetism, a fi izolat de lume si de oameni într-o traire aspra, de om care traieşte retras de lume în post și rugaciuni.

 

,,Doamne, cercetatu-m-ai si m-ai cunoscut. Tu ai cunoscut sederea mea si scularea mea; Tu ai priceput gândurile mele de departe. Cararea mea si firul vietii mele Tu le-ai cercetat si toate caile mele mai dinainte le-ai vazut. Ca înca nu este cuvânt pe limba mea Si iata, Doamne, Tu le-ai cunoscut pe toate si pe cele din urma si pe cele de demult; Tu m-ai zidit si ai pus peste mine mâna Ta.”

 

,,Unde ma voi duce de la Duhul Tau si de la fata Ta unde voi fugi? De ma voi sui în cer, Tu acolo esti. De ma voi coborî în iad, de fata esti. De voi lua aripile mele de dimineata si de ma voi aseza la marginile marii Si acolo mâna Ta ma va povatui si ma va tine dreapta Ta.”

 

Sfintii sunt prigoniti, închisi, ucisi, dar indiferent de suferinţe şi circumstanţe sprijineau totdeauna pe cei care se clatinau.  ,,Si am zis: "Poate întunericul ma va acoperi si se va face noapte lumina dimprejurul meu". Dar întunericul nu este întuneric la Tine si noaptea ca ziua va lumina. Cum este întunericul ei, asa este si lumina ei.

Ca Tu ai zidit rarunchii mei, Doamne, Tu m-ai alcatuit în pântecele maicii mele. Te voi lauda, ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrurile Tale si sufletul meu le cunoaste foarte. Nu sunt ascunse de Tine oasele mele, pe care le-ai facut întru ascuns, nici fiinta mea pe care ai urzit-o ca în cele mai de jos ale pamântului. Cele nelucrate ale mele le-au cunoscut ochii Tai si în cartea Ta toate se vor scrie; zi de zi se vor savârsi si nici una din ele nu va fi nescrisa. Iar eu am cinstit foarte pe prietenii Tai, Dumnezeule, si foarte s-a întarit stapânirea lor. Si-i voi numara pe ei, si mai mult decât nisipul se vor înmulti. M-am sculat si înca sunt cu Tine. .

 

,,Cel ce iubeşte pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubeşte pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine. Şi cel ce nu-şi ia crucea şi nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.”

 

Sfintii sunt unii de-ai Lui Dumnezeu, prietenii lui si El le-a ascultat mereu glasul, îi izbaveste de teama si de îndoieli ca sa poata trece orice încercare pe care diovolul o pregateste prin oamnenii rai.

 

 ,,O, de ai ucide pe pacatosi, Dumnezeule! Barbati varsatori de sânge, departati-va de la mine! Acestia Te graiesc de rau, Doamne, si vrajmasii Îti hulesc numele. Oare, nu pe cei ce Te urasc pe Tine, Doamne, am urât si asupra vrajmasilor Tai m-am mâhnit? Cu ura desavârsita i-am urât pe ei si mi s-au facut dusmani. Cerceteaza-ma, Doamne, si cunoaste inima mea; încearca-ma si cunoaste cararile mele Si vezi de este calea faradelegii în mine si ma îndrepteaza pe calea cea vesnica.”

 

,,Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-aţi urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va şedea pe tronul slavei Sale, veţi şedea şi voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.”

 

Prin lucrarea si jertfa lor sfintii s-au împodobit cu cununa celor neprihaniti. Acesta era scopul zidirii omului, dar noi l-am pierdut.  ,,Sfinteste pe cei ce sfintesc podoaba Casei Tale” Nu exista ceva mai maret decât sfintenia pentru ca prin ea putem traii în doua lumii si da posibilitatea fiecarui om de a cauta si constientiza pe Cel care l-a creat.

 

  ,,Sa se umple sufletele noastre de lauda Ta Doamne”

 

Dumnezeu a facut totul simplu, dar omul îsi pierde rostul si reperele vietii si confunda Sistemele de referința pentru o dreapta comuniune spirituala în raporturile cu Dumnezeu, divinul si supremul scop al existentei , cu un sistem de coordinate materiale si lumesti, care nu-l mai conduc la dreapta credinta si la telul vietii acesteia, împreuna trairea cu Dumnezeu în vesnicia Sa.

 

,,Ca Eu sunt Domnul, Cel ce v-am scos din pamântul Egiptului, ca sa va fiu Dumnezeu. Deci fiti sfinti, ca Eu, Domnul, sunt sfânt".

 

Omul vrea sa fie autonom, departe de Dumnezeu, pentru a se dedica trairii si fericirii lumesti, un model dat de satan care este contrar adevarului, mincinos si neîntemeiat, care are numai aparența adevatei înpliniri si autenticitații,  un mit imitate si artificial al sensului vietii care duce la nefericire, la permanent neîmplinire, la depresie si la pieire, prin aceasta abandoneaza rolul de adminiatrator autentic al lumii si legatura pe care trebuie sa o realizeze între lumesc si ceresc, între uman si divin, între înomenire si îndumnezeire.

 

,,Sfintiti-va si veti fi sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt; sa nu va pângariti sufletele voastre”

 

Noi avem germenii sfinteniei, dar mai trebuie si vointa omului, fara de care Dumnezeu nu poate actiona si nu ne poate ajuta sa ne sfintim.

 

,,Grait-a Domnul cu Moise si a zis: "Vorbeste la toata obstea fiilor lui Israel si le zi; Fiti sfinti, ca Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt. Sa cinsteasca fiecare pe tatal sau si pe mama sa si zilele Mele de odihna sa le paziti, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. Sa nu alergati la idoli si dumnezei turnati sa nu va faceti, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru. De veti aduce Domnului jertfa de izbavire, sa o aduceti de bunavoie”.

 

Noi suntem împreuna cetateni cu sfintii în lucrarea pe care o facem pentru a dabândi mântuirea, sa ne luăm darul sfinteniei deja trecut asupra noastra de Mântuitorul nostru din harul divin trecut asupra noastra prin prezenta Duhului Sfânt care lucreaza în noi.