Dumnezeu este iubire

27.08.2015 14:46

Cine este Dumnezeu? Biblia, Sfinții Părinți, Biserica, dar și gândirea noastră omenească de crestini cu toate limitele puterii ei de cunoaștere, ne conduc la o definiție comună: Dumnezeu este iubire! Și pentru ca începem postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel să-l începem cu poemul iubirii, din Corinteni. Dumnezeu Iubire.

Dumnezeu este iubirea infinită! Da, pentru că, aşa cum vei înţelege în fiecare zi mai mult și mai mult, ,,Dumnezeu este totul pentru noi: "de la el venim, în el trăim şi către el suntem îndreptaţi" (Fap 17, 28); cu El vom fi perfect fericiţi, fără El ( chiar şi atunci când vom avea parte de toate bogăţiile, onorurile şi bucuriile lumii), vom fi nişte sărmani nefericiţi.

,,De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător, Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.

Si pentru că iubirea Lui infinita nu putea ramâne în Sine și pentru Sine a împătășit-o Fiului Său, încă dinainte de veacuri: Fiule primește iubirea mea! Iar Fiul nu o ține nici El pentru Sine și raspunde iubirii Tatalui: Tată pe Tine te iubesc! Tatăl și Fiul sunt iubire finndca una sunt. Și pentru-ca iubirea trebuie marturisită au fost trei, Tatal, Fiul și Duhul Sfânt, Marturisitorul iubirii universale a Tatălui și Fiului, iar cei trei  sunt Sfânta Treime, sunt unul Dumnezeu Iubire, Cel în Treime Slavit!

Deci, El este Tatăl care îl naşte din veşnicie pe propriul său Fiu pe care-l iubeşte şi de care este iubit cu iubirea infinită care este Duhul Sfânt. În catehism am mai învăţat că, împins de iubirea sa nemărginită, Dumnezeu a făcut să existe îngerii şi oamenii: şi între aceştia din urmă eşti şi tu.

Dumnezeu te-a creat pentru iubire, ţi-a dat părinţii, fraţii, prietenii; pentru tine a făcut cerul înstelat şi pământul, cu florile, plantele şi animalele, pentru ca tu să ai o casă frumoasă unde să locuieşti şi hrană ca să te hrăneşti şi să creşti.

,,În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica, pentru că frica are cu sine pedeapsa, iar cel ce se teme nu este desăvârşit în iubire. Noi iubim pe Dumnezeu, fiindcă El ne-a iubit cel dintâi. (I ioan 4,18-19) ,,Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire." (I Ioan 4, 8)

Şi tot pentru iubire, Dumnezeu a dorit să împartă cu tine chiar viaţa sa divină, făcându-te fiul său după modelul lui Iisus. Biblia ne spune ca “Dumnezeu este dragoste” (1 Ioan 4:8). Insa, cum putem noi întelege acest adevar?

Sunt multe pasaje in Biblie care ne ofera definitia lui Dumnezeu ca fiind dragoste. Cel mai cunoscut verset este Ioan 3:16: “Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.”

Vezi, un mod în care Dumnezeu defineste dragostea este în actul de a darui. Totusi, ceea ce a dat Dumnezeu, sau mai degraba “pe Cine” a dat Dumnezeu, nu este un simplu cadou împachetat ca atare; Dumnezeu L-a jertfit pe Singurul Lui Fiu, pentru ca noi, cei care ne vom pune credinta în Fiul Sau, sa nu ne petrecem vesnicia în moarte, prin separare de El.

Aceasta dragoste este uimitoare, fiindca noi am ales singuri sa fim separati de Dumnezeu prin pacatul nostru, si totusi Dumnezeu este Cel care îndeparteaza separarea prin jertfa Sa personala , intensa și venită din iubire, iar tot ce trebuie sa facem noi este sa acceptam darul Lui.

,,Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.

Gândeşte-te la mama care-şi strânge cu drag în braţe copilul şi-l sărută continuu, Ei bine, Dumnezeu, care te iubeşte mai mult decât toate mamele din lume, te strânge continuu lângă inima sa şi – pentru ca el să o poată face – se uneşte cu tine atât de intim, încât  vine să locuiască în tine, în intimitatea inimii tale! Aminteşte-ţi aceste cuvinte ale lui Isus:

"Dacă cineva mă iubeşte, va ţine cuvântul meu; Tatăl meu îl va iubi şi vom veni la el şi ne vom face locuinţă la el" (In 14,23).

Da, Dumnezeu te iubeşte atât de mult, că se bucură să fie întotdeauna cu tine; nu mai vrea să te îndepărtezi şi nici să-l întristezi prin păcat!

Pentru a raspunde acum  întrebarii: de ce ne iubeste Dumnezeu atâta? Fiindca Dumnezeu nu are dragoste, El este Dragoste! Dumnezeu – imi vine sa zic mai departe – nu are atribute, nu are nimic, este Tot ce este, Dumnezeu este dragoste, Dumnezeu este bogatie, Dumnezeu este cunoastere. Intelegeți ca ceea ce ai, poti sa pierzi sau se poate schimba.

Asta se intampla la noi, il iubim pe aproapele ca-i destept, ca-i mai frumos, ca… Iubim pentru ca… Daca se urateste, sau daca vad ca este mai prost decat credeam, sau mai stiu eu ce, incep sa nu-l mai iubesc, sau pur si simplu pentru ca incepe sa ma enerveze cu niste chestii de-ale lui. De ce?

 Fiindca eu am dragoste, daca am, dar Dumnezeu este, si n-ar putea s-o piarda, dacat daca ar disparea El insusi. Si a fi este, in Dumnezeu, este al firii [Sale]. Asta este. Si relatia [lui Dumnezeu] cu oricine si orice este relatia dragostei; zic oricine si orice, ca ori cu persoane in chipul si asemanarea Lui, ori cu faptura mai mult sau mai putin vie, sa zicem – si cu pietrele, si cu toate, Dumnezeu are o gingasie care provine din dragoste. Pr. Rafail Noica

,,Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată. "

Dragostea Dumnezeu, nu este dăruită cu forţa nimănui de către Dumnezeu. Cei care vin la El fac acest lucru ca răspuns la dragostea Lui. Dragostea Dumnezeu, arată bunătate tuturor.

Dragostea Iisus, a fost manifestată prin facerile de bine tuturor, fără discriminări sau părtiniri.

Dragostea Iisus, nu râvneşte la ceea ce au alţii, ci trăieşte o viaţă smerită fără a se plânge sau compătimi.

Dragostea Iisus, nu s-a lăudat în legătură cu Cine a fost în trup, cu toate că ar fi putut să domine pe toţi cei cu care s-a întâlnit.

Dragostea Dumnezeu, nu obligă la supunere. Dumnezeu nu L-a forţat pe Fiul Său să I se supună, ci dimpotrivă, Iisus S-a supus în mod voluntar Tatălui Său ceresc: "pentru ca să cunoască lumea că Eu iubesc pe Tatăl, şi că fac aşa cum Mi-a poruncit Tatăl" (Ioan 14:31).

Dragostea Iisus, a fost şi este întotdeauna îndreptată către nevoile altora. Și ca să fie permanent cu noi Dragostea Duhul Sfânt ne marturisește permanent pe Tatal și pe Fiul și mâgâie sufletele noastre.

 

“Şi chiar dacă întreaga lume va îngenunchea şi se va închina treimii diavolului, voi să nu îngenuncheaţi! Şi astăzi, şi mâine, şi în veci să vă închinaţi Sfintei Treimi. Preasfântă Treime, miluieşte lumea. Sfântă Treime, Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte, acoperă-i pe copiii Tăi!” (IPS Augustin de Florina) ,,Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire." (I Ioan 4, 8) "Pe Dumnezeu nimeni nu L-a vazut vreodata, dar de ne iubim unul pe altul, Dumnezeu ramane întru noi si dragostea Lui în noi este desăvârșită." (I Ioan 4,12)