La 12 ani Sfântul Mare Mucenic Fanurie începe urcușul spre cer

24.08.2018 06:43

Saptămâna Bisericii Sf Fanurie. Perioada 21-27 August cu Zile dedicate Sf. Mc. Fanurie, vezi materialul zilnic si vino la Hramul Bisericii noastre. Sfântul Fanurie! Un tânăr. Un tânar Sfânt despre care scriu in fiecare an și pe care-l sarbatorim pe 27 August si la Hramul căruia va chem si pe voi toti, prezenti fizic cu trupul, pentru cei ce vin, sau cu sufletul si gândul pentru cei care nu pot ajunge in Bucuresti la Biserica Sf. Fanurie, Cercelusi, sec.3. Eu voi fi acolo. Acolo vor fi și o parte din membrii Grupului Creștin Ortodox Sf Fanurie si Sf. Fanurie grup creștin ortodox, acolo va fi și Ioanelixir, fondatorul acestor grupuri.

La părintele Popa Cristian vin aproape săptămânal bucureşteni care îi destăinuie cât bine le-a făcut lor „Sfântul cu pâinicile”. Mai mult, „în ultima vreme, pentru că internetul e plin de informaţii, sunt credincioşi chiar şi din diasporă, din Suedia, Italia, Spania, care află de Biserica Sfântului Fanurie şi ne solicită rugăciuni la icoana sfântului”, mai spune pr. Cristian Popa.

Preotul paroh a auzit şi a văzut multe din lucrările minunate ale Sfântului Mucenic Fanurie atât în viaţa sa, cât şi în vieţile celor pentru ale căror suflete luptă să îşi găsească mântuirea. Le împarte pe toate într-o reciprocitate cordială cu mai tânărul său coslujitor - diaconul Ovidiu Balahura, care exprimă cu sensibilitate: „Este un sfânt al tinerilor, eu am simţit personal aceasta. Am cântat 10 ani în strana aceea, tot timpul eram cu ochii pe el. Cred că ce îl caracterizează cel mai bine pe Sfântul Fanurie este smerenia și discreţia. Nu îi place fastul. Şi mai cred că îi plac oamenii aşijderea”.

Sfântul Fanurie e grec de neam. Din insula Rodos Nu știm în ce secol a fost martirizat…dar știm anul în care, în mod minunat, i s-au descoperit Sfintele Moaște: 1.500 d. Hr. Au crezut că e o comoară în peștera unde erau Sfintele sale Moaște…dar au găsit o lumină aprinsă…Și pe pieptul Sfintelor sale Moaște, ciobanii care le-au descoperit, au găsit Viața Sfântului scrisă pe o piele de animal. Și totul e prea minunat la Sfântul Fanurie!

I-a murit tatăl, negustor bogat…și el avea încă 12 frați, el fiind cel mai mare. Când i-a murit tatăl avea 12 ani… Și la moartea tatălui său…Sfântul Fanurie era păgân, ca întreaga lui familie… Mama…trebuia să îi crească pe cei 13 copii ai ei… Și pentru că el o considera „o sfântă” pe mama lui…neștiind ce făcea ea pentru ca să le asigure existența…se lasă dus de curiozitate, la sfatul colegilor lui de joacă…și o urmărește

O urmărește noaptea… Dacă ziua locuiau cu toții într-o bucătărie…adică într-o singură cameră…noaptea, mama lui, dansacânta și se prostitua într-un local de noapte. Adică într-un loc rău famat. Și când o vede…el, Fanurie, strigă la mama lui…și aceea cade moartă. Infarct? Posibil… Spaima unei inimi iubitoare… Pentru că nu dorea să știe ei prin ce trece ea…pentru a le asigura existența…

Cu alte cuvine: ce faci pentru copiii tăi? Ce le transmiți, în mod vital, despre tine? Le lași o icoană în urmă…sau o rușine?

…Și Fanurie, la 12 ani, aleargă, desculț, pe pietre…până își zdrobește tălpile…

La 12 ani… Ce maturitate! Nefiind încă creștin… Însă creștini se nasc frumos și dramatic în același timp…. Se nasc suferind

Însă Domnul îl trimite pe un Sfânt al Lui, care de 65 de ani nu mai văzuse față de om…ca să îl întâmpine pe Fanurie, spunând că el e plăcutul Domnului și ales de El pentru a fi „ajutător celor în nevoi”, îl trimite   să îl introducă adică în Biserică…

De ce? pentru ca să crească darurile din el spre folosul tuturor. Pentru că Domnul de aceea ne dă daruri duhovnicești: ca să facem lucruri minunate cu ele și nu pentru ca să le aruncăm la coș.

Și Sfântul lui Dumnezeu a coborât din munte…și a mers într-o oră…o cale de 3 zile de mers pe jos…și l-a întâmpinat pe Fanurie.

Tu ce faci, dacă nu te întâmpină nimeni? Dacă niciun Sfânt al lui Dumnezeu nu te ajută să crești, să înflorești duhovnicește? Și de ce nu te ajută Sfinții să crești? Pentru că nu vrei

Dumnezeu îi trimite pe Sfinții Săi acolo unde…trebuie. La cel care trebuie. La cel care are nevoie.

La cel care trebuie doar puțin ajutat…pentru ca să se umple de slava lui Dumnezeu și de multe daruri sfinte.

Și Fanurie a urcat, cu Sfântul lui Dumnezeu, într-un ceas în munte…o cale de 8 zile de mers.Cum așa? Grabă atat de mare?

Da. Grabă… Graba lui Dumnezeu ca să înflorească virtutea.

Există o grabă proastă, a celor care vor să facă răul…dar și o grabă bună: a celor care sunt mistuiți de dorul de a cunoaște, de a fi, de a se umple de sfințenie. Iar Dumnezeu are planul Său pentru cei care ascultă și urmează chemarea Lui.

Pentru că atunci când devorezi cărți sfinte…te umpli de înțelegeri sfinte. Trebuie să mănânci cărți tari, cu oase dogmatice, cu oase pline de contemplații sfinte pentru ca să îți astâmperi dorul cel mare de Dumnezeu.

Nu poți să bei doar lapte…ci și hrană tare. Și Fanurie e dus spre viața monahală, aspră, spre hrana tare…pentru ca să crească repede întru bărbat desăvârșit.

Deci: la 12 ani. La 12 ani începe urcușul în cer.

Fanurie, spune Viața lui, avea o fire aspră. Sfântul lui Dumnezeu l-a domesticit pe Fanurie, pe copilul de 12 ani. L-a făcut creștin și l-a învățat asceza ortodoxă. După ce s-a botezat…află, pe viu, că mama lui a murit și că frații lui au fost răspândiți pe la rude. S-a întors la locul sihăstresc…a început să lucreze pământul…dar și pământul inimii prin milostenie, rugăciune, post și răbdare multă.

Mânca foarte puțin, din trei în trei zile…după care a început să mănânce numai din sâmbătă în sâmbătă. Se împărtășea des cu Hristos Domnul, era avid să-i cunoască pe trăitorii pustiei, muncea mult în mod fizic, făcea privegheri de toată noaptea…și locuia într-o colibă…fără acoperiș.

Un copil bătrân…prea bătrân pentru a fi înțeles de cei care nu știu nici să se lege la pantofi…

 Îi era milă de animale și le îngrijea…în așa fel încât a fost văzut de Părintele lui culcat lângă un șarpe mare, care îl proteja de fiare…pentru că Sfântul Fanurie îi făcuse bine

Adică nu schingiuia animalele… Nu le fugărea… Nu urla ca bezmeticul prin pădure…și nici nu le incendia… ci făcea bine copacilor și viețuitoarelor pădurii.

Iată, o lecție pentru toate secolele…nu numai de ecologie…ci, mai întâi de toate, de viață paradisiacă. Pentru că cel care se umple de slava lui Dumnezeu…e prietenul întregii creații…așa cum a fost creat omul, de Dumnezeu, la început…

Deci nu dacă mergi la nudiști…„te întorci la începuturi”…ci dacă te curățești de patimi, dacă te umpli de har, dacă ești locuit din destul de Dumnezeu…devii prietenul întregii creații.

Adică e vorba despre ceea ce făcea Sfântul Fanurie între 12 și 19 ani… Pentru că la 19 ani a fost martirizat… De aceea el îi ajută pe cei asupriți de fiarele sălbatice…însă a primit, încă din timpul vieții,darul facerii de minuni. A coborât din munte în cetate…și a făcut minuni. Multe minuni…

Minuni care l-au înspăimântat pe Satana atât de mult…încât a luat chipul unui tânăr străin…s-a prezentat sub acest chip la împărat…și l-a pârât pe Sfântul Fanurie. Adică a făcut ceea ce a făcut Satana de la început cu omul: l-a invidiat și l-a vorbit de rău. L-a atras spre moartea păcatului… Dar prin propovăduirea și minunile lui…mulți s-au făcut creștini… Și l-au chinuit cu sălbăticie demonică… până i-au tăiat capul. Și din rănile lui a curs lapte…și nu sânge… La 19 ani, iubiții mei!…

Sfantul Fanurie, unul dintre cei mai tineri Sfinți ! Unul dintre cei de care avem mare nevoie ca să dăm mărturie despre viața și sfințenia Bisericii. Pentru că de la tinerețe trebuie să arătăm măreția credinței în noi înșine…și nu, aduși de spate, la bătrânețe…să căutăm să învățăm bucuria Bisericii. Da, fără doar și poate, e bine să Îl găsim pe Dumnezeu și la bătrânețe…și pe patul de boală…și înainte cu puțin de clipa morții. Oricând e bine să punem început bun…de mântuire…vieții noastre. Însă nimic nu se compară cu viața trăită în har, în credință, în bucurie dumnezeiască…începând din copilărie și adolescență, așa cum a facut-o Fanurie. Pentru că atunci când înflorește bărbatul sau femeia în tine…tu trebuie să arăți minunile lui Dumnezeu în mijlocul Bisericii și în mijlocul lumii… Și el, Sfântul Mc. Fanurie o face cu dragoste, cu graba, cu sfială si delicate descreție.

Radulescu Alina :28 octombrie 2008 Sfantul Mare Mucenic Fanurie este cu adevarat un facator de minuni.Oameni buni,face adevarate minuni!! Eu m-am rugat din tot sufletul si am ascult acatistul cantat de un cântareț bisericesc.O, ce liniste si bucurie sufleteasca te inunda, un  spor si liniste ce am avut in tot acest timp de cand il, citesc sau îl ascult nu va pot spune.

CRISTINA : 10 martie 2009 Am facut rugaciunile Sf. Fanurie pentru fratele meu cu scopul de a-si gasi serviciu. M-am rugat si pentru mine, pentru o casatorie buna. Am facut noua zile pâinisoare, prajiturelele, in afara de zilele de sarbatoare, ca e pacat sa framanti, le-am dat saracilor care imi ieseau in cale. Nu a durat mult si fratele meu a gasit serviciu si de atunci lucreaza, dar pentru ca eu nu eram ferm hotarata pentru casatorie, de frica, nu am primit pentru mine raspuns. Asa am citi, ca sfantul nu ajuta atunci cand ai sufletul indoit, cand esti lipsit de nadejde.Dupa ce fratele meu a gasit de serviciu, am facut o paine mai mare si am dat drept multumire. Cand dai cele noua painisoare, zici in gand “in numele mamei Sf. Fanurie, pentru iertarea pacatelor”. La ultima paine, mai mare, multumesti sfantului si lui Dumnezeu pentru ajutorul primit. Painea trebuie framantata de mainile tale ca jertfa, nu cumparati gata facuta in comert. Doamne ajuta !

Ioana C: 14 martie 2014. Nu este nicio superstitie. Va veti convinge. Despre Sfantul Fanurie am aflat dintr-o carticica pe care am primit-o de la un preot. Eram mică, si mama mea era internata la o clinica de cardiologie. Venind de la scoala am aflat de la o doamna ca mama va trebui sa fie operata pe cord. M-am speriat foarte tare si mergand acasa am citit acatistul acestui sfant mucenic. Mare mi-a fost bucuria cand tatal meu s-a intors si el acasa si mi-a spus ca doamna ce-mi spuse vestea despre operatia mamei ar fi inteles gresit. Sunt convinsa insa ca tamaduirea aceasta a fost o minune savarsita de Dumnezeu la rugaciunile Sfantului Fanurie.

Maria C.: 12 martie 2010 Buna ziua, eu l-am cunoscut pe Sf. Fanurie prin mama mea, eu sunt de ceva timp in Spania si cum e la inceput nu gaseam serviciu, munceam la cules masline si era destul de greu, asa ca mi-a spus mama sa citesc acatistul Sf Fanurie. Asa am facut si dupa ce am terminat cele 9 zile, cu prajiturele daruite,  am gasit un serviciu f bun, unde lucrez si la ora actuala. Multumesc lui Sf Fanurie ca a avut mila si de mine.

Cristina M. :10 mai 2012 Am sa va spun si eu in cateva randuri cat de mult ma ajutat Sfantul Fanurie. Anul trecut in octombrie am inceput sa fac turtele si sa citesc acatistul Sfantului Fanurie (nadajduiam ajutor pentru sotul meu, pentru servici), asa ca dupa ce am citit pe site-uri diferite articole despre Sfantul Fanurie si am vazut cât de mult ajuta acest Sfant celor care isi pun nadejdea in el. Dupa o luna si jumatate minunea s-a intamplat, asta fiind la inceputul lui decembrie, sotul meu primind un email prin care i se instiinta ca era selectionat pentru job. Nici nu va pot spune cat de mare a fost bucuria. Multumesc din tot sufletul meu de pacatoasa, Sfantului Fanurie pentru ajutorul dat. Sper ca in continuare Sfantul Mucenic Fanurie sa fie langa familia mea si sa ne ajute. P.S. Mare speranta mi-am pus in aceste cuvinte, citate din viata Sfantului Fanurie (cititi viata Sfantului este cu adevarat miscatoare). “Sfantul Fanurie a cerut atunci voie sa-si faca ultima rugaciune si s-a rugat astfel: Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe acestia care au facut plangere si strigare, fa ca tot cel ce va face o turta cu ulei si zahar, sau o placinta si o va da saracilor sa fie ascultat in orice durere dreapta va avea. Aceasta zic sa fie pentru iertarea pacatelor mamei mele, care a murit pacatoasa.” Si atunci s-a facut tunet din cer si s-a auzit glasul Domnului astfel: fie FANURIE DUPA CUVANTUL TAU SI TOT CEL CE TE VA CHEMA PE TINE IN AJUTOR SA FIE ASCULTAT DE MINE SI TU VEI FI AJUTORUL CELOR DIN NEVOI”.

Larisa T. : 25 mai 2013 Am simtit ajutorul Sf Fanurie mai repede decat credeam…Am aflat de Sf Fanurie de la mama mea…Sotul meu era era angajat de 3 luni la un loc de munca foarte bun..precizez ca de 1 an jumate cautam de munca dupa ce venisem din italia..dupa 3 luni avea prelungirea de contract si el inca nu avea autorizatia iscir dar nu ne facusem probleme.Cu cateva zile inainte l-a sunat doamna de la resurse umane sa-i spuna ca este o problema la dosar ca nu are inca autorizatia ceea ce insemna ca sunt toate sansele sa-l dea afara…Cum am aflat(era vineri)sambata m-am apucat sa citesc acatistul si sa fac turtitele…dupa ce am dat prima turta m-a sunat sotul meu sa-mi spuna ca a vb cu doamna aceea care a venit la el si i-a spus ca nu crede totusi ca este o problema atat de mare…nu mi-a venit sa cred ca si-a schimbat parerea de la o zi la alta…iar luni cu cateva zile inainte sa trebuiasca sa-i prelungeasca contractul,acea doamna la chemat in birou pe sotul meu sa semneze prelungirea spunandu-i ca l-a chemat mai repede pentrru a nu-l mai tine in emotii…deci practic Sf mi-a asculatat rugaciunea dupa 2 turtite.. Am contiunuat sa fac cele 9 turte,a fost cam greu in cautarea celor carora sa le-o dau dar Sf intotdeauna mi-a scos un om in cale…Intr-o zi pe cand cautam disperata pe cineva si nu gaseam m-am rugat in gand Sfantului sa gasesc pe cineva,o femeie de varsta mamei mele,imbracata bine si curat,foarte blanda,m-a oprit si mi-a cerut 50 de bani…mi-au dat lacrimile nu-mi venea sa cred …i-am dat acei banuti si turta,nu va sun cat mi-a multumit…am stiut ca Sf a trimis-o la mine:)de fiecare data asa s-a intamplat atunci cand trebuia sa dau turtita Va spun din inima si suflet chiar daca m-am lungit atat…CREDETI CU TARIE si veti primi degraba ajutorul…

La 19 ani, când mulți dintre noi credem că cea mai mare „ispravă” e să dansăm toată noaptea sau să ne îmbătăm ca porcii.

Și ultima sa rugăciune a fost: „Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai miluit pe aceștia care au făcut plângere și strigare, fă ca tot cel ce va face o turtă cu ulei și zahăr, sau o plăcintăși o va da săracilor să fie ascultat în orice durere dreaptă va avea. Aceasta zic să fie pentruiertarea păcatelor mamei mele, care a murit păcătoasă”.

Lucru care…astăzi…mergând la o ruda…fără să știe că e pomenirea Sfântului Fanurie…mi-a dat, printre altele, și două plăcinte…și cred că ele sunt spre iertarea ei…

…astăzi și pe 27 august, de ziua lui

Dar Dumnezeu, la rugăciune, i-a răspuns dumnezeiește: „s-a făcut tunet din cer și s-a auzit glasul Domnului astfel:

 „Fie Fanurie după cuvantul tău și tot cel ce te va chema pe tine în ajutor să fie ascultat de Mine și tu vei fi ajutorul celor din nevoi”.

Apropo de delicatețea preadumnezeiască a lui Dumnezeu cu Sfinții Săi, care se bucură nespus când ei se roagă pentru lume

Se bucură să îi asculte rugându-se pentru lume… pentru că Dumnezeu se bucură de dragoste.

Și cine nu se bucură să fie ajutat cu dragoste de Sfinții lui Dumnezeu…

… să știe cum iubește Dumnezeu…cu ce bucurie

Și înainte ca să fie omorât…mulți au vrut să fie creștini!

Au cerut Botezul!

Și pentru că nu era apă…Sfântul Fanurie s-a rugat…și a plouat dumnezeiește numai peste cei care au cerut Dumnezeiescul Botez!

Însă și călăii lui, trei la număr, care erau desemnați să îl martirizeze... au fost și ei botezați dumnezeiește…de ploaia cea de sus!

După ce a fost martirizat…deși îi vedeau trupul jos…Sfântul Fanurie a apărut în fața tuturor.

Cum?

„Într-o aureolă asemeni Sfinților celor din veacuri, îmbrăcat în armură de roman, cu părul creț și negru, iar în mână ținea o făclie mare aprinsă”.

Iar călăul care îl omorâse la comandă…deși el crezuse în Hristos…a fost și el martirizat…și din cer a coborât o cunună de trandafiri pe capul lui iar din trupul lui a curs mir în loc de sânge.

La fel s-au petrecut și cu ceilalți doi „călăi” nominalizați…care nu au participat la omorârea lui…și care și ei au fost martirizați.

Și astfel vedem un mort viu…și niște morți paradoxale. Morți cu amprentă dumnezeiască. Pentru că cei martirizați pentru Hristos se umplu de slava Lui.

Și noi, iubiții mei, fericiți suntem dacă suntem plini de slava Lui și dacă flămânzim după El!

…Și Sfântul Fanurie să ne învețe pe toți să uimim frumos…să trăim frumos, adică să ne pocăim frumos și să ne schimbăm viața cu tinerețea veșnică a harului Său. Amin! (postat pe f.b de Ioan Monahul)