Sâmbata morților

10.02.2018 06:27

Sambata, 10 februarie, in fiecare biserica se oficiaza Sfanta Liturghie, urmata de slujba Parastasului

pentru cei adormiti. Popular sunt Mosii de iarna. Oamenii merg în cimitire pentru a cinsti memoria celor decedaţi, pentru a aranja mormintele celor trecuţi în lumea cealaltă şi, potrivit tradiţiei, aprind lumânări şi  spun rugăciuni pentru sufletele morţilor.

Simion Florea Marian mentiona in lucrarea sa "Trilogia vietii", "ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi". Cuvantul "mosi" vine de la "stramosi", si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul "mosi" sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: "Mosii de primavara" (de Macinici), "Mosii de vara" (sambata dinaintea Rusaliilor), "Mosii de toamna" (in prima sambata din luna noiembrie), "Mosii de iarna" (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Sambata, 10 februarie, Biserica Ortodoxa face pomenirea celor trecuti la cele vesnice. Aceasta sambata este cunoscuta in popor sub denumirea "Mosii de iarna". Exista pomenirea mortilor, pentru ca Biserica nu vede in moarte sfarsitul existentei omului.